1.500 din za konstatovanje smrti

Vlasti u Vranju rešile da uvedu red u službi Hitne pomoći. Lekarima naknada za konstatovanje smrti na licu mesta, pišu “Novosti”.

Neobičnu odluku lokalne samouprave, prema kojoj su u budžetu izdvojena sredstva za plaćanje lekara mrtvozornika, u Vranju svi su pozitivno ocenili.

Lekarima će se ubuduće plaćati 1.500 dinara po konstatovanoj smrti, jer je dosad bilo propusta u radu do te mere da su smrti, umesto obaveznim izlaskom na teren, utvrđivane telefonski.

“Bilo je zaista mnogo primedaba građana na rad lekara mrtvozornika. Konkretno, mladi lekari koji rade u Hitnoj pomoći za minimalac moći će da zarade platu, a angažovaćemo i jednog lekara sa Nacionalne službe za zapošljavanje”, objašnjava dr Aleksandar Stajić, član gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Do sada su ovo radili lekari u Zdravstvenom centru, koji su teško usklađivali brojne obaveze sa dodatnom delatnošću.

Direktor bolnice dr Zvonimir Đorđević pozdravlja odluku lokalne samouprave.

“Radio sam u Hitnoj pomoći, izlazak na teren radi konstatovanja smrti je izuzetno odgovoran posao. Prvi razlog je što postoji mogućnost kliničke smrti, a drugo, obaveza je lekara da utvrdi ima li elemenata nasilne smrti”, objašnjava Đorđević za „Novosti“.

Vranjanka Rada M. prepričava kako je to izgledalo kad je zvala Hitnu pomoć nakon što joj je svekrva preminula.

“Obavestila sam ih da je starica umrla, postavili su mi nekoliko pitanja i rekli da odemo po neke papire kako bi nam izdali umrlicu i to je sve”, priseća se Rada M.

Prema podacima gradske uprave, na teritoriji grada godišnje se izda od 800 do 1.000 umrlica. Obaveza lekara mrtvozornika je da kada se prijavi smrt van bolnice, izađu na lice mesta i konstatuju smrt i tek nakon njihovog izveštaja se izdaje umrlica.

Leave a Reply