Bolja naplata a ne veći porez

Predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Aleksandar Grunauer kaže da uvećanja poreza na imovinu nisu nužna, ako se obezbedi bolja naplata.

Ova organizacija pokrenula je projekat u kome pomažu devet opština da prošire bazu podataka, jer su analize pokazale da jedna petina nekretnina fizičkih lica nije u bazi podataka poreske administracije.

Prvih pet najefikasnijih opština koje prošire bazu podataka i kojima naplata poreza bude najefikasnija podeliće milion švajcarskih franaka koje dodeljuju švajcarska i nemačka vlada.

Grunauer je gostujući na RTS-u pojasnio da novac ide u razvojne svrhe i da se lokalne samouprave moraju dogovoriti sa građanima kako će dobijeni novac biti potrošen.

Upitan šta će biti prvi znak da nova vlada posle izbora nastavlja sa ekonomskim reformama, on je rekao da je najbolji indikator ako investitori dolaze zbog dobre klime, a ne zbog subvencija.

“Po tome treba da se mere reforme nove vlade, ali i po tome da li sprovode zakon i da vlada stoji iza zakona”, naglasio je Grunauer.

Leave a Reply