Groblje stiglo ženi do kuće

Spomenici su nam skoro pod prozorom, a niko da nam pomogne. Strašno je stalno slušati plač i leleke, očajna je Gordana Despić

Stanare 20 kuća od Batajničkog groblja deli samo stara limena ograda kroz koju se vide humke.

– U mojoj bašti su lane obeležili mesta gde će kopati rake. Dovozili su i bagere, a mi smo na ulici pravili živi štit. Obraćali smo se opštini Zemun, pa i Vladi Srbije, ali nema ko da nas zaštiti. Peticiju nisu ni pogledali. Hoće da nas zatvore u groblje – očajan je Nenad Bisić, čiju kuću od grobova deli uska staza.

Ulica se, ironično, zove Široki put, a ne mogu da priđu ni hitne službe. Nema ni rasvete, pa ni odraslima nije svejedno kad se vraćaju kući po mraku.

I kuća Radosava Baića gleda pravo na grobnice.

– Groblje nam je skoro ušlo u dvorište. Hteli su da ga prošire do oraha u dvorištu! Proširivali su ga triput, nema više kud – kaže on.

Ivanka Luković kivna je jer u naselju mnogo dece živi u strahu, a nemaju ni gde da se igraju, jer je i nekadašnje igralištu sad deo groblja. Nenadu Bisiću najteže pada što deca slušaju plač i opela.
– A za rođendane ne možemo da im pustimo muziku. Ne priliči – dodaje on.

Sredo Ravnjak (25) se doselio tu kao petogodišnjak.

– Imamo pogled s vrata pravo na groblje – dodaje.

Sinadin Marković priča našim reporterima da su napravili kompromis s predsednikom mesne zajednice i pustili da se ograda u jednom delu pomeri za metar, a da im naspu blatnjavi put.

– Groblje je prošireno, a od nasipanja nema ništa – ljutito kaže on i dodaje da porodična grobnica na Batajničkom groblju košta 8.000 evra.

Leave a Reply