HR: Blokirali račune umrlima

Zagreb — Ni mrtvi nemaju mira kad ostave dug bankama, a još manje imaju njihova deca i drugi nasljednici. Oni ostaju bez svega, a da toga nisu ni svjesni.

Prema podacima udruženja Blokirani oko 10.000 umrlih građana također ima blokirane račune.

“Svaki dan mi se javljaju deca kojima su nekoliko godina nakon smrti roditelja blokirani svi računi i kojima imovina dolazi pod blokadu zbog nepodmirenih računa umrlih roditelja. Redovno se događa da prođe ostavinska rasprava i da deca naslede imovinu roditelja, a da ne znaju da postoji negde zaboravljeni i nikad plaćeni račun. Ti predmeti čuče u fiokama javnih beležnika i oni ih se sete nakon nekoliko godina”, govori osnivačica udruženja Blokirani Miriam Kervatin.

Naslednici se ovako bukvalno preko noći nađu u najgoroj noćnoj mori, a da u prvi tren nisu ni svesni što se događa.

“Najprije moraju da plate oko 50 kuna da im ispišu podatke ko im je i zašto blokirao na račun. Onda počinje mukotrpna borba da im se računi deblokiraju. Postoje i slučajevi kad su dugovi toliki da ih ne mogu ni platiti”, kaže Kervatin koja se srela i sa slučajem kad su u blokadi završili i supruga i deca pokojnika.

Sudija jednog županijskog suda koji je hteo ostati anoniman kaže da ovakvi slučajevi nisu retki.

“Ako neko umre, onda supruga ili deca nasleđuju svu imovinu, ali i sve ono što je pokojnik dugovao”, avodi ovaj sudija.

Tako su se mnogi našli u nebranom grožđu jer na ostavinskim raspravama mogu birati žele li naslediti imovinu pokojnika, ali onda i dugove, ili se žele svega odreći.

Jedino što ih u tom slučaju može spasiti je moguća zastarelost za neplaćeni račun. Pojedinac se mora sam pozvati na zastarelost jer mu je niko po automatizmu neće dodeliti i blokda računa će svejedno ići.

Leave a Reply