I privatnici će biti gazde grobalja

Privatna preduzeća moći će da gazduju grobljima i naplaćuju njihovo korišćenje, predviđeno je nacrtom izmene Zakona o komunalnim delatnostima.

U praksi, privatnici bi mogli da na 10 godina preuzmu nadležnost nad mesnim, seoskim ili crkvenim grobljima, a građani bi njima plaćali zakupninu za svoje pokojnike umesto opštini ili državi.

Dragomir Kostić, predsednik beogradskog udruženja privatnih pogrebnika, objašnjava da to podrazumeva i kupovinu vozila, izgradnju objekata, nabavku hladnjače, ali i ozbiljan posao uređenja.
– Neka od seoskih grobalja su u katastrofalnom stanju. Neko bi morao sve to da raskrči i sredi – dodaje Kostić.

Osim toga, kaže da postoje i brojna crkvena groblja kojima u severnoj Srbiji neka privatna preduzeća već sada gazduju.
Nacrt izmene zakona otvara mogućnost i za legalizaciju divljih grobalja, koja spontano nastaju izvan granica postojećih seoskih.
– Grad može da ponudi divlja groblja na tender, da neko preuzme ta groblja – kazao je Kostić.
Problem je što su mnoga od tih grobalja nastala na privatnim parcelama pa bi država morala pronađe neko pravno rešenje za takve slučajeve.

Ovaj nacrt podrazumeva i ukidanje monopola javnih preduzeća nad pogrebnim uslugama.
Subotički pogrebnici su zbog takvog monopola u martu organizovali i nesvakidašnji protestni performans kada su sa krstovima špalirali gradom.

– Privatni pogrebnici u Subotici su sakupili više od 15.000 potpisa, što znači da i građani podržavaju konkurenciju. Nisu u pitanju samo privrednici, već i oko 200.000 porodica, koliko godišnje zadesi smrt u Srbiji, kojima treba omogućiti dostojanstveniju i organizovaniju sahranu – kaže privatni pogrebnik Jožef Miškolci.

Šta preuzimaju privatnici?
– Delatnost pogrebnih usluga ne obuhvata samo čin sahrane već i uređenje i održavanje grobalja i objekata na grobljima, opremanje prostora za sahranjivanje, uređivanje, opremanje i održavanje objekata i uređaja na groblju koji služe za obavljanje pogrebnih usluga – objašnjavaju pogrebnici.

Privatnici pogrebnici se pitaju i zašto bi neko plaćao sanduk 82.000 javnom preduzeću, kada bi kod njih mogao da plati 45.000 dinara.

U beogradskim „Pogrebnim uslugama“ kažu da još nisu imali uvid u nacrt predloga izmene zakona, ali i da se ne boje konkurencije i da su groblja u njihovoj nadležnosti „najbolje uređena“.
– Imajući u vidu tradiciju, kvalitet i profesionalnost pružanja usluga, smatramo da eventualno uvođenje ovih promena neće imati uticaja na delatnost „Pogrebnih usluga“ – kažu u ovom preduzeću.
Izvor: Blic

Leave a Reply