Kraljevo: Sahrane na 100 parcela

Sve je manje mesta na kraljevačkom novom groblju, većina odavno zakupljena. U planu proširenje, ali će se kapaciteti popuniti za dve godine.

Na novom groblju u Kraljevu, takozvanoj Barutani, koje se prostire na površini od osam hektara, preostalo je još samo stotinak slobodnih parcela za sahranjivanje.

Nadležni u lokalnoj samoupravi još nemaju rešenje za ovaj problem. I dalje se traga za eventualnom novom lokacijom na kome bi se sahranjivali pokojnici.

Broj sahrana u gradu na Ibru znatno se uvećao prethodnih nekoliko godina, pa je od ukupno 8.000 parcela na Barutani 6.000 već popunjeno, dok je većina ostalih grobnih mesta – zakupljena.

– Zato je trenutno slobodno samo stotinak grobnih mesta. Plan detaljne regulacije predviđa mogućnost proširenja novog groblja, ali bi se na taj način dobilo još najviše 400 grobnih mesta, što bi bilo dovoljno za još samo dve godine – kaže Miljana Zindović, direktorka JKP „Čistoća“ koje upravlja kraljevačkim grobljem.

U Urbanističkom planu grada Kraljeva, bar zasad, ne postoji lokacija za izgradnju novog groblja. Ni eventualno proširenje Barutane, o čemu još ne postoji zvaničan dogovor, ne bi trajno rešio ovaj problem, jer bi se u tom slučaju groblje proširilo ka obližnjem romskom naselju i nekolicini bespravno izgrađenih objekata.

PARCELE NA KOSINI
OTEŽAVAJUĆA okolnost je i što bi na padinama Barutane morale da se prave kaskade i veliko je pitanje da li je sastav zemljišta na tim kosinama pogodan za izgradnju novih parcela – dodaje direktorka Miljana Zindović.

Leave a Reply