Njemačka: Četiri miliona muslimana, a nijedno groblje?!

Njemačka – Do sada u Njemačkoj nije postojalo muslimansko groblje, ali će najkasnije u novembru preminulima biti omogućeno da počivaju u mjestu u kome su živjeli, u skladu s njihovom religijom.

Najkasnije u novembru će Skupština Sjeverne Rajne -Vestfalije dati zeleno svjetlo za izgradnju muslimanskog groblja u Vupertalu, ukoliko ništa ne krene po zlu.
Novi Zakon o pogrebima će omogućiti religioznim zajednicama i udruženjima da budu nadležni za groblja. Početkom 2014. godine trebalo bi da stupi na snagu, tako da će to biti prvo muslimansko groblje u Njemačkoj − vrata uz vrata sa grobljima za Jevreje i hrišćane.

Samir Bouaisa je građanin Vupertala marokanskih korijena i njegova porodica je druga generacija koja živi u Njemačkoj. Bouisa radi u Gradskoj upravi kao šef Odjeljenja za personalna pitanja, a u slobodno vrijeme je generalni sekretar džamije u Vupertalu. Oko deset odsto od 340.000 građana ovog grada izjašnjavaju se kao muslimani. I dok su pripadnici tzv. generacije gastarbajtera odlazili na odmor u domovinu jednom godišnje, Bouaisa to čini svakih četiri do pet godina. Tako da održavanje grobova članova porodice biva sve teže, što je u islamu važno.

– Mi vjerujemo u to da se život nastavlja poslije smrti. Preminuli su i dalje u porodici, tako da smo sa njima na neki način uvijek povezani – rekao je Samir Bouaisa.

VJEČNI MIR ZA PREMINULE MUSLIMANE

Religiozna tradicija i procedure otežavaju sahranjivanje u ovoj zemlji. Doduše na gradskom groblju u Vupertalu postoji dio za muslimane, ali je u izvjesnom smislu ograničen. Na njemačkim grobljima mjesto se dodjeljuje na period od 25 godina, nakon toga pripadnici porodice moraju produžiti njegovo korišćenje.Na novom groblju se pretpostavlja da će zbog toga troškovi sahrane biti veći nego na gradskom groblju.

Kako će biti riješeno pitanje finansiranja još uvijek je nepoznato, ali za početak će vjerovatno biti riješeno zahvaljujući donacijama. Vupertalska džamijska udruženja,kojih ima 15, žele da obezbijede nove grobove uz pomoć jednog glavnog udruženja, a sam grad neće učestvovati u troškovima kao što to ni ne čine u slučaju crkava.

– Integracija ne ide bez migranata. Udruženja pri džamijama to dobro čine i brinu o socijalnim temama. Zbog toga se podrazumijeva da gledamo pozitivno na ovaj projekat – rekao je Han-Juergen Lemmer, povjerenik za pitanja integracije u Gradskoj upravi.

RELIGIJSKA RAZNOLIKOST

Raznolikost religioznih zajednica u Vupertalu je postala tradicija, kao i prihvatanje i dijalog između pojedinih vjerskih zajednica.

– U našem gradu su nastali cijeli dijelovi grada, jer su se pojedine religiozne zajednice tamo doselile i osnovale jedan novi dio grada. To je jedan od razloga koji nama u Vupertalu omogućava da ovdje planiramo izgradnju groblja na kojem mirno mogu da se susretnu svjetske religije – kaže Hans Jirgen Lemer.

On kaže da ne poznaje drugi grad u kojem postoji toliko mnogo različitih religijskih zajednica. Vupertal je poslije Berlina grad sa najviše grobalja u Njemačkoj, i u tome se može vidjeti raznolikost religija.

TRI SVJETSKE RELIGIJE NA JEDNOM GROBLjU

Samir Bouaisa u međuvremenu stoji na ulazu u groblje u Varesbeku ispred gvozdenih vrata, u gradskoj četvrti Vupertala. Ovo je ulaz u evangelističko-jevrejsko groblje, a 2014. godine ovdje bi trebalo da bude izgrađeno i treće muslimansko groblje.

Kroz jedan jedini ulaz stizaće se na sva tri groblja, iako su groblja podijeljena žicom i odvojenim prilazima.

– To bi trebalo da bude pozitivan primjer za cijelu Njemačku. Ukoliko želimo da živimo sa integracijama, onda neko ne može da se odluči da bude Nijemac samo za života, već da on i nakon smrti u drugoj domovini želi da dobije vječni mir – kazao je Bouaisa.

Trenutno se obavljaju razgovori između religijskih zajednica o novom muslimanskom groblju.

– Pregovaramo sa evagelističkom zajednicom o kupovini površina za groblje koja je trenutno neiskorišćena. Razgovori još nisu okončani, ali su za sada pozitivni. Biće potrebno još malo vremena dok prvi musliman u skladu sa pravom na vječni počinak ne bude zakopan u Njemačkoj – zaključuje generalni sekretar džamije u Vupertalu.

Izvor: Sandzakpress.net

Leave a Reply