Srbi obišli groblje u Prištini

Nekoliko desetina Srba iz Prištine i interno raseljenih građana Prištine iz okolnih srpskih sela obišli su danas gradsko pravoslavno groblje u Prištini da po tradiciji zapale sveće i daju daću svojim najmilijim.

Pomen upokojenima služio je paroh prištinski Darko Marinković. Komentarišući činjenicu da danas na Zadušnice u Prištinu raseljeni Srbi nisu došli organizovano iz mesta centralne Srbije, gde privremeno, već petnaest godina žive, zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović kazao je novinarima da je uzrok tome verovatno individualnog karaktera.

“Svako ima mogućnost i pravo da slobodno obiđe groblje. Ovo danas je dobra prilika da pozovemo sve one koji su nekada živeli u ovom gradu da se vrate i da tako budemo svi zajedno”, kazao je novinarima Petrović.

On je istovremeno pozvao i sve relevantne institucije koje su obavezne da uzmu deo odgovornosti u procesu povratka raseljenih i rekao novinarima da poziva i sve one koji su napustili prostore Kosova da se vrate.

Petrović je ocenio da uloga ljudi koji su deo institucija i koji su u vlasti jeste da omoguće slobodu kretanja svim ljudima. Prema njegovim rečima gradsko groblje u Prištini je očišćeno, a popravljeno je i 136 nadgrobnih spomenika, a na celom Kosovu je restaurirano i obnovljeno više stotina nadgrobnih ploča.

On je rekao novinarima da će održavanja groblja i popravka spomenika, kojih još ima porušenih, biti nastavljena i u narednim fazama.

Paroh Darko Marinković rekao je da je tačno da je na današnje Zadušnice došlo manje ljudi, jer nije bilo organizovanog dolaska raseljenih, ali je ocenio da je za njega kao sveštenika koji živi u Prištini i taj broj od nekoliko desetina pridošlih Srba na groblje značajan.

On je kazao da sa ponosom može da kaže da je gradsko pravoslavno groblje sada jedno od sređenijih pravoslavih groblja na Kosovu. U vezi obnove porušenih nadgrobnih spomenika Marinković je rekao da se sada radi na tome da se sačini jedan dugoročniji projekat za zaštitu, obnovu i održavanje spomenika i groblja u celini.

Raseljena Srpkinja iz Prištine koja živi u Gračanici Branislava Ivančević (72) sedi na groblju pored desetak porušenih nadgrobnih spomenika svojih roditelja i još šest upokojenih članova porodice.

Ona je pred opelo objasnila parohu Marinkoviću da je spomenike njenih najmilijih razrusila NATO bomba iz koje je pored stare obnovljene kapele ostao samo krater i da očekuje da i nadgrobni spomenici njenih najmilijih budu obnovljeni.

Jutros su raseljeni Srbi iz Đakovice izjavili za Betu da je njima rečeno da niko ne može da im garantuje bezbednost i da je zato njih oko 120 moralo da odustane od obilaska groblja u Đakovici.

Leave a Reply