U Beogradu preostalo još samo 4.000 mesta za sahranjivanje!

Na beogradskim grobljima postaje tesno pošto ponestaje mesta za sahranjivanje! U ovom trenutku samo je još 4.000 slobodnih, što je dovoljno tek za jednu prosečnu godinu.

Orlovača, Lešće, Nova Bežanija i Zbeg jedini su otvoreni za nove sahrane, dok na ostalih šest grobalja nema uslova za proširenje, pa se na njima sahrane obavljaju samo u postojeća grobna mesta.
– Najkritičnije je na Lešću, gde trenutno ima oko 750 raspoloživih mesta, pri čemu postoji mogućnost za izgradnju još izvesnog manjeg broja grobova, dok je polovina slobodnih na Orlovači – kažu iz JKP „Pogrebne usluge“.

Proširenje je stoga neminovno na otvorenim grobljima, kao što su Nova Bežanija i Lešće, ali nerešeni imovinsko-pravni odnosi koče otkup zemljišta u okviru već skupih planova.
– Realna cena izgradnje grobnog mesta je oko 250.000 dinara. U to ulaze infrastruktura, rasveta, zelenilo i projekti. Od toga građani plaćaju tek nešto više od 16.000 dinara – navode iz ovog komunalnog preduzeća.

Srpska prestonica nije usamljena u nedostatku grobnih mesta, napominju iz “Pogrebnog”. U istoj nevolji su veliki gradovi širom sveta. Kremacija i interna ekshumacija, sudeći po iskustvu evropskih metropola, smanjile bi stisku.
– U cilju ostvarivanja prostorne i finansijske ekonomičnosti, savetujemo građanima vršenje interne ekshumacije nakon svake druge sahrane kako bi bila omogućena dalja sahranjivanja u isto grobno mesto.

Kremacije značajno doprinose štednji prostora, s obzirom na to da se posmrtni ostaci smeštaju u kolumbarijume (kasete u zidu u koje mogu da budu smeštene dve urne), rozarijume (samostojeće kasete smeštene na tlu u koje mogu da budu pohranjene četiri urne) i u Vrt sećanja na Novom groblju, gde posmrtni ostaci mogu da budu rasuti, a imena i prezimena preminulih su ispisana na posebnim memorijalnim stubićima – objašnjavaju iz „Pogrebnog“.

ŠEST ZATVORENIH LOKACIJA
Novo groblje, Zemunsko, Centralno, Topčidersko, Banjičko i Staro bežanijsko su zatvorena groblja jer nema mogućnosti za njihovo proširenje.

Leave a Reply