Ukrali slova sa 12 grobova u Aradcu

Skrnavljenje 12 spomenika na slovačko-evangeličkom groblju u Aradcu, kod Zrenjanina, gde su kradljivci poskidali mesingana i bakarna slova sa nekoliko spomenika, ogorčilo je meštane ovog sela.

Prema izveštaju iz policije, nemili događaj nema nikakva drugačija obeležja osim čisto kriminalnog, napominju iz Mesne zajednice u Aradcu, u kojem žive pravoslavni Srbi i Slovaci evangeličke vere.

– Policija je o svemu obaveštena, na groblju je rađen i uviđaj i nadamo se da će oni koji su krađu počinili biti otkriveni. Ovo je ružan događaj, ali MZ je u ovakvim slučajevima nemoćna, jer mi ne možemo organizovati straže i dežurstva – napominje Ana Goda, sekretar MZ u Aradcu.

Ona napominje da događaj nema nikakav nacionalistički prizvuk, niti se radi o vandalizmu, već je reč o krađi iz koristi.

– Pre nekoliko godina slično se dogodilo na pravoslavnom groblju, pa je policija morala da uvede stalna dežurstva. Sada će groblje biti češće obilaženo, a u nadzor će biti uključena i poljočuvarska služba – napominje Ana Goda.

Familijama kojima su oštećena spomen-obeležja najmilijih teško pada ovaj kriminalni čin.

– Strašno je to što se dogodilo, toliko grobnica oskrnavljeno, veliko je zlo od onih koji su to učinili. Na spomeniku mog sina bila su baš velika slova, što je izgleda privuklo lopove. U subotu biće punih 15 godina od smrti mog sina, koji je ubijen dok se vraćao sa posla, a sada mu je neko i spomenik oskrnavio – kroz suze govori Marija Siroma.

Osim u Aradcu, na području Zrenjanina, ali i srednjeg Banata, bilo je više slučajeva krađa sa groblja. Na južnom groblju u Elemiru, svojevremeno, dogodila se i krađa nekoliko spomenika, dok su sa spomeničkih ploča posečene mesingane alke. Krađa nije bilo pošteđeno ni staro nemačko groblje, sa kojeg su kradljivci odneli gotovo sve spomenike.

Najviše se kradu predmeti kao što su metalne ogradice oko grobnog mesta, bakarne, mesingane i gvozdene alke i vaze, ali i plastične vaze i cveće. Krađe se najviše dešavaju u toku noći, obično u vreme kada poskupe sekundarne sirovine.

Lopovi retko bivaju otkriveni. Jedan od izuzetaka je slučaj od pre oko godinu i po, na pravoslavnom groblju u Novom Miloševu, u opštini Novi Bečej, kada je uhvaćeno petoro maloletnika, koji su sa pojedinih spomenika skidali mesingane alke.

U Policijskoj upravi u Zrenjaninu kažu da preduzimaju intenzivne mere u cilju pronalaženja izvršioca ovih krivičnih dela.

Pozlaćena pokradena slova
Ana Jančo sa pomešanim osećanjima preživljava skrnavljenje majčinog spomenika.
– Osećam tugu, ali i srdžbu, jer atak na groblje je nešto najružnije što možemo da doživimo. Sa spomenika gde je sahranjena moja majka pokradena su sva slova i krst, koji su bili od mesinga i presvučeni pozlatom. Svi znamo da ovo nije prvi slučaj ovakve vrste u Aradcu, samo što je pre nekoliko godina na meti bilo pravoslavno groblje, a nismo čuli da su počinioci otkriveni – veli Ana Jančo.

Leave a Reply