Vijeće naroda RS-a bez dogovora o Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti

Vijeće naroda Republike Srpske nije usaglasilo stavove oko inicijative Kluba delegata bošnjačkog naroda za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o izmjenama i dopunama zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a.

Predsjedavajući Vijeća Momir Malić, nakon sjednice održane danas u Banjoj Luci, kazao je da su bošnjački delegati ostali kod stava da su protiv usvajanja predloženih izmjena ovog zakona, Klub Srba bio je za, dok su delegati hrvatskog naroda prilikom glasanja ostali uzdržani.

Konačnu odluku hoće li Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u predloženom obliku ući u primjenu donijet će zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

„Ja mislim da postoji ozbiljna nada da će se ovaj zakon uslaglasiti, zajedno sa predloženim amandmanom Kluba Bošnjaka”, rekao je Malić.

Suštinski problem je, pojasnio je Malić, što se lokalnim zajednicama daje u nadležnost da oni propisuju način vršenja sahrane, obilježavanje i označavanja grobnih mjesta.

Delegat kluba Bošnjaka Mirsad Đapo podsjetio je da je ovaj zakon već bio u proceduri, te kazao da ga čudi i dalje „tvrdokoran stav predlagača zakona koji nisu konsultovali vjerske zajednice tokom njegove izrade”. Podsjetio je i na stav Međureligijskog vijeća BiH koje je upozorilo da se zakonodavac ne smije miješati u autonomiju vjerskih zajednica.

„Sve do ograde groblja, odnosno mezarja, nadležnost je lokalnih vlasti, ali unutar tog prostora mora biti nadležnost vjerskih zajednica uz poštovanje njihovih običaja i tradicija”, istakao je Đapo.

Podvukao je da ovdje nije u pitanju samo interes Bošnjaka, nego svih vjerskih zajednica u BiH, jer se njihova autonomija mora sačuvati i zaštititi.

„RS ne treba izazivanje novih problema, jer se s malo dobre volje ovo pitanje može riješiti”, dodao je Đapo.

Tradicija, vjera i običaji, prema njegovim riječima, svuda u Evropi nalažu da se uređenje groblja i običaji sahranjivanja moraju poštivati.

Miladin Gaćanović, predstavnik Ministarstva urbanizma u Vladi RS, optužio je narodne poslanike iz reda Bošnjaka da tokom redovne procedure u Narodnoj skupštini RS nisu imali primjedbi na ponuđeni zakonski tekst, te da su se „sjetili da reaguju tek kada je zakon došao u Vijeće naroda”.

Podsjetio je da je Ustavni sud RS već konstatovao da Zakon o grobljima ne vrijeđa interese nijednog konstitutivnog naroda, te da mu „nije jasno zašto sada neko želi da pravi probleme”.

„Nema ni straha ni razloga za nezadovoljstvo, jer je problem što vjerske zajednice žele da dio nadležnosti oduzmu lokalnim zajednicama. Oni ako se za to ne registruju nemaju pravo da se bave pogrebnom djelatnošću. Sve su to zloupotrebe i podvale”, istakao je Gaćanović.

Zaključio je da se ne spori da su vjerske su zajednice nezavisne, „ali je pogrebna djelatnost komunalni posao koji je u isključivoj nadležnosti lokalnih zajednica”.

Leave a Reply